KAURILA-MUSKON KYLÄSIVUT

19.6.2006: Kylätalon käyttöinfo- tilaisuus

Kaurilan Erä ry järjesti maanantai-iltana, 19. kesäkuuta tuumausillan Kaurilan kylätalon tulevaisuudesta. Paikalle oli kutsuttu kylän alueella toimivien yhdistysten edustajia.

Mukana olivat Kaurilan Erän lisäksi Kaurilan ja Muskon martat sekä Kaurila- Muskon kyläyhdistys. Kaikkiaan 12 kyläläistä pohti, miten Kylätalon tulot ja menot jaetaan nyt, kun hanke on virallisesti päättynyt 30.4.2006.


5 omakotitaloa = 1 vanha koulu

metsästysseuralainen kunnostamassa vanhaa parioven puolikasta

Ilpo Tuunainen ja Reino Löppönen esittelivät tehtyä työtä. Talon kunnostukseen uponneilla talkootyötunneilla olisi rakentanut 5 omakotitaloa. Talkoissa on ollut mukana kymmenittäin ihmisiä, mutta 82 % työstä on tehnyt 10 talkoolaisen joukko. Käytännön työnjohto on ollut Ilkka Karttusen ja Martti Kinnusen harteilla.

Talon kunnostukseen on käytetty hankeavustuksia ja lahjoituksia on saatu monilta tahoilta. Seura on joutunut sijoittamaan taloon myös lainarahaa, jonka poismaksu rasittaa pienen, alle 60 jäsenisen yhdistyksen taloutta pitkälle tulevaisuuteen.

Talo seisoo, mutta kulut juoksevat

Kiinteistön ylläpitäminen ei ole ilmaista. Kahvikuppien pesu tiskikoneessa vie vettä ja sähköä, vessassa piipahtaessa paperia kuluu ja lokasäiliö täyttyy. Kustannuksiin kuuluvat esim. kiinteistövero, vesi, sähkö, lämmitys, jätemaksu, siivous, lokasäiliön tyhjennys, nuohous, auraus, hiekoitus, nurmikon leikkuu ja vakuutus. Eikä pidä unohtaa markkinointikuluja, jotta tieto kylätalosta kiirisi eteenpäin.

seinämaalari työssään traktorin etukuormaajan päällä

On varauduttava myös tuleviin kunnostuksiin, ylläpitoon ja yllättäviin menoeriin. Maali rapistuu aikanaan ja esim. lämminvesivaraaja voi simahtaa yllättäen.

Menneinä vuosikymmeninä Tohmajärven kunta huolehti näistä kuluista. Nyt kylätalo on kuitenkin kyläläisten, virallisesti Kaurilan Erän, joten myös kuluista on vastattava yhteisesti.

Yhteisestä talosta yhteinen vastuu

Tavoitteena on, että talon vuokratuloilla peitetään talosta aiheutuvat kustannukset, jolloin kyläläiset ja yhdistykset voisivat käyttää taloa ilmaiseksi. Aika näyttää, onnistutaanko tässä. Työ vaatii aktiivista markkinointia ja onnistuneita tilaisuuksia, sillä hyvä kello kauas kuuluu.

Yhdelle pienelle yhdistykselle talon ylläpito on rankkaa. Talo on tarkoitettu kaikkien kyläläisten käyttöön, yhteiseksi kokoontumispaikaksi. Näin ollen on myös kohtuullista, että taloa käyttävät kyläläiset ja yhdistykset maksavat oman osansa aiheutuvista kuluista.

Hinnoittelu hankalaa

Kylätalon infotilaisuudessa käytiin läpi erilaisia kulueriä, hinnoittelua sekä alkuvuoden tulo- ja menokehitystä. Todettiin, että hinnoittelussa on kaikilla opettelemista.

joukko juhlivia kyläläisiä kylätalon etupihalla

Kulujen tasaamiseksi sovittiin, että kylällä toimivat pienet yhdistykset maksavat kylätalolla pidetyistä kokouksista toistaiseksi pienen kokouskorvauksen ja suuremmista tilaisuuksista vuokrahinnaston mukaan.

Tilanne arvioidaan uudestaan, kun nähdään, miten kylätalon budjetti kehittyy.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kylätalolla järjestettyihin kyläläisten tilaisuuksiin osallistumisesta peritään ehkä pieni pääsymaksu tai kahvin ja pullan hintaa korotetaan sen verran, että kahvipaketin lisäksi sillä saadaan maksetuksi myös hinnaston mukainen vuokra.

Lopuksi

Lopuksi ajatellaan hetki sitä, mikä voisi olla toinen vaihtoehto nykyiselle tilanteelle. Olisi hyvinkin mahdollista, että Kaurilan entisen koulurakennuksen olisi Kaurilan Erän sijaan ostanut esim. joku yksityinen henkilö kodikseen tai vaikkapa yrityksen varastoksi tai toimitiloiksi. Nyt vanha koulu toimii tavallaan perinteisessä tehtävässään nykyaikaisesti mukaeltuna, tuomassa ihmisiä yhteen sivistystä tai juhlaa varten.


Takaisin ylös,   Paluu tapahtunutta 2006-sivulle

© Kaurilan Erä & Kaurila-Muskon Kyläyhdistys