KAURILA-MUSKON KYLÄSIVUT

18.3.2008: "Liiterirahaa" taas jaossa


Jetina on jakanut Keski-Karjalan alueella ”liiterirahaa” jo 10 vuotta. Uutta ohjelmakautta esitellään kuntainfoissa. Tohmajärven kuntainfo synttärikakkuineen pidettiin Kaurilan kylätalolla pääsiäisviikon tiistaina.

Uusi ohjelmakausi – uudet mahdollisuudet

Jetinan uusi vuodenvaihteessa aloittanut toiminnanjohtaja Riitta Bagge ja Terho Sirviö TE-keskuksesta esittelivät Leaderin uutta ohjelmakautta 2007-2013. Hankerahaa jaetaan pääosin samalla tavoin kuin aikaisemmallakin ohjelmakaudella.

Jetina toimii Keski-Karjalan alueella ja on osa Euroopan Leader-verkostoa. Jetina jakaa maaseudun kehittämishankkeisiin sitä paljon puhuttua EU-rahaa. Ettemme olisi vain maksupuolella tässä EU-hommassa, niin kannattaa katsoa, mitä on tarjolla. Hanke ei ole kirosana vaan mahdollisuus hyödyntää omia voimavaroja. Hankkeen rahoitukseen tarvitaan Leader-rahan lisäksi myös yksityistä rahoitusta, omaa työtä tai talkoita. Hankkeen alueelliset talousvaikutukset ovat aina suuremmat kuin mitä pelkkä jaettu rahamäärä näyttää.

Yritystä olla pitää

Terho Sirviö TE-keskuksesta kannusti erityisesti pienyrittäjiä hakemaan hankerahaa kehittämissuunnitelmien tekemiseen. Yrityshankkeiden minimituki kehittämiseen on 500 euroa ja investointeihin 1000 euroa. Hän korosti myös, että hanketuki ei korvaa tavanomaisia toimintamenoja. Tarkoitus on kehittää uutta. Hankkeen toteuttajilla, olipa kyseessä yritys tai yhdistys, on myös aina oltava riittävästi osaamista sekä toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset hankkeiden läpiviemiseen. Hankkeen onnistuminen vaatii tarkkaa kirjanpitoa ja valmiuksia rahoittaa hanketta sillä aikaa, kun hankerahat vielä pyörivät byrokratian koneistossa.

Kylät kukoistamaan

Yleishyödyllisiin kehittämis- ja investointihankkeisiin tukea maksetaan enimmillään 50-80 % kustannuksista. Minimituki on 5000 eur. Jetinan toiminnanjohtaja Riitta Bagge kuitenkin lohdutteli pientoimijoita, että ohjelmakauden aikana on vielä tulossa koordinaatiohankkeen nimellä mahdollisuus toteuttaa pieniä hankkeita, joissa minimituki on 500 eur. Uutta on mahdollisuus hakea tukea kosteikkojen ja perinnebiotooppien hoitoon.

Tuloksia on tullut

Välipaloina kuultiin jo toteutuneiden hankkeiden esittelyjä. Kullervo Rauhala esitteli Värtsilässä kesällä kuultavia Laulu yhdistää -konsertteja. Katariina Arvilommi kertoi huovutukseen liittyvistä hankkeista Värtsilässä. Ansa Palander ja Liisa Karhu Matkakolmiosta puhuivat yhteistyön puolesta. - Lappi myy yhdessä ja menestyy, totesi Liisa Karhu. Sama pitäisi saada myös Pohjois-Karjalaan. Erityisesti viikko-ohjelman luominen nähtiin tarpeelliseksi. Kaurilan Kylätalohankkeessa mukana ollut Marketta Karhu oli huolissaan hankkeessa mukanaolijoiden jaksamisesta. Naisten Voimavarayhdistys Kaivo ry.tä esitellyt Tuija Nieminen ehdottikin vertaistukiryhmää avuksi uupumukseen. Yleensähän vastuu suurissakin hankkeissa kasaantuu, eikä yhteisön tuki aina ole varauksetonta.

Eli jos olet Keski-Karjalan alueella toimiva pienyrittäjä, käsityöläinen, kyläaktiivi, luontoharrastaja jne. ja sinulla on idea niin nyt Jetinaan yhteyttä.


Takaisin ylös,   Ajankohtaista-sivulle,   Tapahtunutta 2008-sivulle,   Yhdistykset-sivulle  

© Kaurilan Erä & Kaurila-Muskon Kyläyhdistys